Közösségi Vásárlás

Share This Post

Kiemelt / NewsFeed

Az online vásárlástól a közösségi vásárlásig

Az online vásárlástól a közösségi vásárlásig

2022-ben meglehetősen elcsépelt dolog olyan közhelyeket puffogtatni, minthogy a 21. század egy nagy globális faluként egyesített bennünket. Ettől függetlenül persze még nem lesz kevésbé igaz az, hogy az elmúlt húsz évben az online közösségekre épülő megoldások őrült sebességgel tarolták le a mindennapjainkat, alapvetően változtatva meg azt, hogyan kommunikálunk, kapcsolódunk vagy informálódunk. Éppen ideje volt tehát, hogy a vásárlási szokásaink is új szintre lépjenek. A SocialStore ezt a következő lépcsőfokot hivatott megtestesíteni.

Az online vásárlás kicsit sem számít újdonságnak, sőt, a fogyasztók többsége elképzelhetetlennek tartaná az életét nélküle. Már a 2016-os felmérések is azt mutatták, hogy a megkérdezettek a bevásárlásaik több mint 50%-át az interneten keresztül bonyolítják le. Mindez ráadásul jóval a COVID-járvány kitörése előtti adat. Jelenlegi becslések szerint 2023-ban az online értékesítések világszerte az eladások 22%-át teszik majd ki a kiskereskedelmi szektorban.

De hogy kezdődött ez az egész folyamat, és hová tud mindez még fejlődni? Kezdjük az elején! Az elektronikus vásárlás története a hetvenes évek végén indult el, amikor is egy Michael Aldrich nevű feltaláló egy televízió és egy számítógép összekapcsolásával létrehozta azt a rendszert, amely később az online shopping alapja lett. A találmány olyan sikeres lett, hogy három évvel később létre is jött az első eCommerce cég, a Boston Computer Exchange, mely használt számítógépek adás-vételére specializálódott. Tíz évvel később az első online könyvesbolt szintén megnyitotta kapuit.

1995-ben Jeff Bezos létrehozta az Amazont, a világ első számú internetes kereskedelmi cégét. Ugyanebben az évben egy másik fontos dolog is történt: megalakult az eBay, azaz a világ legismertebb internetes aukciós weboldala, amely nemcsak a cégeket kötötte össze a fogyasztókkal, de lehetővé tette a fogyasztók egymás közti adás-vételét is világszerte. Az okostelefonok megjelenésével, valamint az olyan online fizetési szolgáltatásokkal, mint a PayPal vagy a Google Pay, a dolog még egyszerűbbé és gyorsabbá vált.

Egy hasonló terület, amely mindezzel párhuzamosan fejlődött, a crowdfunding, avagy a közösségi finanszírozás. Ez lehetővé teszi, hogy emberek egy nagyobb csoportja anyagilag támogasson egy vállalkozást vagy projektet. Habár ez a modell már a 18. században is létezett, az internet világában leginkább az olyan cégek tették népszerűvé, mint az ArtistShare, a Kiva, az IndieGoGo vagy a Kickstarter.

A következő fontos állomás ebben a folyamatban a közösségi áruház megjelenése. Hasonlóan ahhoz, ahogyan annak idején a hagyományos médiumok mellett is előkerültek annak közösségi formái. Az e-kereskedelem esetében először 2016-ban kezdett el közelíteni egymáshoz a két világ, amikor a Facebook elindította a Marketplace felületet. A felhasználók itt már vásárolni is tudtak. Ez azonban még egyáltalán nem tekinthető közösségi áruháznak, csupán a közösségi média kibővítésének a hagyományos online shopping lehetőségével. 

Az úgynevezett Social Store, azaz a közösségi áruház koncepciója néhány évvel ezelőtt született csak meg, vagyis egy relatíve új jelenségről beszélhetünk. Az elképzelés mögött egy 14 éves online e-commerce tapasztalattal bíró amerikai konzorcium áll, a megvalósítást pedig egy magyarországi fejlesztőcsapat végzi. Nagyon leegyszerűsítve, ebben a modellben mindenből van egy kicsi, amiről eddig szó esett. Mindazonáltal ha azt mondanánk, hogy olyan ez, mint egy webáruház, vagy mint a közösségi finanszírozás, mégis nagyon távol lennénk az igazságtól.

Utóbbihoz azért hasonlítható mégis, mert itt is emberek egy nagy csoportja gyűlik össze az online térben (ebben az esetben egy telefonos applikáción keresztül), hogy együtt adják össze valaminek az árát. Itt viszont nem egy vállalkozást finanszíroznak, hanem különféle, nagy értékű termékeket, amelyeket mind haza szeretnének vinni. Ez lehet például egy LG 4K okostévé, egy Apple iPhone 13 Pro, egy két személyes nyaralás a Seychelle-szigeteken, vagy akár egy luxus Mercedes-autó is. Végül csak egyvalaki kaphatja meg a kinézett árut, aki egyszerű sorsolással kerül kiválasztásra, miután összegyűlt a teljes díj. A minimális beugró mindenki számára egy dollár (körülbelül 350 forint), ami óránként ugyanennyivel bővíthető. Minél többet tesz be valaki, annál több esélye lesz kiválasztásra kerülni.

Eddig tehát így néz ki a dolog: másokkal közösen megvásárolhatunk egy olyan drága luxusterméket, amit egyedül nem feltétlenül engedhetnénk meg magunknak. Valakit kisorsol a rendszer, aki a rászánt összegért cserébe hazaviheti azt. És mi lesz azokkal, akiknek nem volt szerencséjük? A közösségi finanszírozás esetében nyilván senki sem kapja vissza a pénzét, itt viszont igen. Ezen a ponton jön be a képbe az „olyan, mint egy webshop” aspektusa a SocialStore-nak.

Mert itt bizony mindenki visszakapja azt a pénzt, amit rászánt a közös tranzakcióra. Méghozzá levásárolható kedvezmény, úgynevezett multi-kedvezmény formájában. És hogy ezt hol lehet elkölteni? Az applikációnak van egy másik, Store nevű felülete, ami tényleg olyan, mint egy hagyományos webshop. Az egyszerű háztartási kellékektől a drágább elektronikai cikkekig itt rengeteg minden levehető a digitális polcról. Ha itt vásárol valaki, a visszakapott kedvezményt leírhatja egy csomag zsebkendő, tusfürdő, kávéfőző vagy épp MacBook árából.

Az online vásárlás rengeteget fejlődött az elmúlt húsz évben, és a fejlődésnek, mint tudjuk, sosincs vége. A közösségi vásárlás az egyik legfontosabb mérföldköve lesz ennek a folyamatnak, és egy egészen új korszak kezdetét is jelenti mind a fogyasztók, mind az üzletek és világmárkák számára.

Share This Post

Tovább az eszköztárra